Monday, March 16, 2009

masal vol-1


pireti'nin blogu nedense hep benim postlarima ilham kaynagi oluyor. commentler disinda konusamadik ama cok seviyorum ben bu kizi ya, kendime yakin buluyorum hissettiklerini...en son post'unda bir sarki sozu yazmis:


"sen beni bilene sor, anlatsın.

benim kartlarım hep açık,

sen anlarsın."

aklima eskiden okudugum bir masali getirdi. Ahmet Altan'in kitaplarinin birindeydi sanirim "Tehlikeli Masallar" kitabiydi. bir kac kere okudugum sayili kitaplardandir ve her okudugumda da altini cizecek farkli cumleler buldugum...masal soyle basliyor (umarim dogru hatirliyorumdur):

Seneler evvel uzak diyarlarin birinde guzel bir kiz yasarmis babasi ve uvey annesiyle birlikte. Bu uvey anne kiza dusman olacak ya, her firsatta ayagini kaydirmaya calisirmis...bu uzak diyarin bir de cocuklari olmayan kral ve kralicesi varmis. gece gunduz bir cocuk icin dua ederler, adeta cocuklari olsun diye yanip tutusurlarmis. Allah bu iki kuluna acimis ve bir elci gondermis. elci saraya gidip kral'a "benim dediklerimi yaparsaniz Allah sizi bir cocukla mukafatlandiracaktir" demis. cocuk ugruna her careye basvuran kral elciyi dikkatle dinlemeye baslamis... "bahcenize bir gul tohumu ekin ve tohumu ekerken 'Allah'im dualarimizi kabul et ve bize hayirli bir evlat nasip et' deyin ve o gece birlesin" demis. kral ve kralice elciyi bir guzel agarladiktan sonra bahceye tohum ekmeye gider ama eksik dua ederler 'Allah'im bize bir evlat ver de nasil verirsen ver'...

kralice hamile kalir ve aylar gecer...ulkenin her bir yerinde senlikler duzenlenir ve dogum ani gelir...kralice sancilar icindedir ama cocuk bir turlu dogmaz..ulkenin butun ebeleri yardima gelir ama hicbiri kraliceyi dogurtamaz. beceriksiz ebelerin de boynu bir guzel kilictan gecirilir. bunu duyan uvey anne "benim uvey kizim kraliceyi dogurtabilir" der...akli sira kizi kilictan gecirip ebediyyen ondan kurtulacaktir. bunu duyan kral kizi sarayina cagirtir. kiz saraya aglaya aglaya giderken, kralicenin hamile kalmasini saglayan elciyle karsilasir.

Elci: "Niye agliyorsun kizim?"
Kiz: "Kimsenin dogurtamadigi kralice icin ben gorevlendirildim ama biliyorum ki basaramayacagim ve benim de sonum digerleri gibi olum olacak..."
Elci" "korkma kizim, oncelikle beni dinle. kralice benim ona soyledigim duayi okumadigi icin Allah onu cezalandirdi ve ona bir yilan evlat nasip etti. kralice 9 aydir karninda bebek diye bir yilani tasidi ve buyuttu..onu dogurtabilmenin tek yolu odaya bir sut kazani koyman...kokuyu duyan yilan anne karnindan cikacaktir"

kiz elcinin sozlerine inanamaz ama tek caresi oldugunu da bilir ve sarayin yolunu tutar....



ARKASI YARIN :)

3 aman eksik kalma:

kendini bilmez bir deli said...

aaaaaa yolucam sizi..gidip bana kitabı aldıracaksınız....:)

๑ ★ prettyinpink ★ ๑ said...

canm ya, ben de seni cok seviyorum =) teee nerelerden paylasa paylasa gidiyoruz işte. bu ara adam afwer! in olasılıksız' ını bitirdikten sora elif safak' ın ask kitabına basladım. maneviyat duygum zaten fazlaydı, ama olaylara bakısım, insanlarla kurdugumuz baglara yaklasımım degisti baya bi. o yuzden de konusmadan da, uzakken de birbirini bilip anlayabilmek duygusu hic imkansız gelmiyor gozume.

bu arada bu hikayeyi biliyorum okumustum ama unutmusum şimdi kitaplıktan acıp bakmıcam, yazmanı beklicem sonunu. arayı acma! muck.

Zulapha Kaphali Iku said...

@kbbd: valla kitap guzel aslinda :))) ama merak etme ben yazicam birazdan :P

@pireti: canim, canim pespembecigim :))) valla harika yazmissin bu dedigin kitaplari da en kisa zaman da okuyacagim...tabii internette bulabilirsem siparis verebilecegim bir yer :( boyle devam et sen sirinlik abidesi :)